Úri muri2014.08.12. 16:56, pking
Linbrunn borok tesztje a Kalamárisban
Ha már egy Vinotékában dolgozol, akkor illik bort is kóstolni időközönként. Persze mi azért ennél jóval sűrűbben tesszük ezt, hiszen ez mégiscsak a munkánkhoz tartozik (haha). A villányi Linbrunn Pincészetről már a Pécsi Borozó legfrissebb számában írtam is részletesebben, akkor, ott, inkább a pince történetéről, terveiről, ars poeticájáról volt szó, most viszont tisztán a borokról lesz.
Villányi-Bakonyi Csavargás2014.07.18. 13:21, pking
Azért kell ahhoz némi vagányság, hogy egy alap fehér cuvée-hez burgundi palackot válasszunk. Egyik kedvenc villányi borászom, Bakonyi Péter 2012-es Csavargója a korábbi évjáratokban (2010, 2011) hagyományos, fehérüvegű bordeaux-i palackokba volt eddig zárva, de most az „új” sötétzöld valahogy rejtélyessé, misztikussá teszi, ahogy finoman megközelítjük a bort. Vajon mi van a palackban? – hangzik el a 1,5 milliós kérdés.
Ezentúl más értelemezést ad a könnyed villányi fehér kifejezés
Mese a 11+2 találatról2014.06.03. 17:40, kalamaris
Tematikus Borestek Szabó Zolival 2.0 - Sauvignon Blanc
Van ez a Szabó Zoli nevével fémjelzett tematikus borkóstoló rendezvényünk, s tetszik tudni már az ötödik állomással – a következő valószínűleg csak ősszel jön – folytatódott rendületlenül. Az utóbbi időben már lazáztunk egy kicsit, cirfandli és rajnai rizling volt a terítéken, most pedig igazi sauvignon blanc mustrát tartottunk, kimondva-kimondatlanul az eljövendő nyár jegyében. Eredetileg 11 tételről volt szó, de aztán így-úgy ez a szám felduzzadt 13-ra. Tényleg széles volt a paletta, az ország minden pontjáról érkeztek borok.
HEUMANN, nem pedig Heimann2014.05.27. 14:33, pking
Bemutatkozik a Heumann Pincészet
Sok az összetévesztés, pedig csak egyszer kellene jól az eszünkbe és az ízlelőbimbóinkba vésni a Heumann-stílust, utána már nem lenne ilyen gondunk. Jó alkalom volt erre például egy borkóstoló a Kalamárisban.
Mert azt meg kell kóstolni. Legalább egyszer. De inkább többször. Bordói stílus villányi-siklósi terroirba öltöztetve. A gyümölcsösséget, az élénkebb savérzetet, s ennek megfelelően a magasabb alkoholt preferáló, visszafogottabb hordóhasználattal dolgozó prémium vörösborokat találunk és találtunk a pénteki borsor végigkóstolása alatt. Emellett a pincészet borászától, Theisz Andrástól érdekes információkat, műhelytitkokat is megtudhattunk. Egyszóval szép és jó volt minden, egyedül a nagy meleget száműztük volna egy pár órácskára, persze a jól behűtött fehér és rozé után már más lelkiállapotban vártuk a vörösöket.
25 green bottle standing on the wall…2014.05.20. 17:50, pking
25 - Újdonságok mustrája a Kalamárisban
Persze nem is volt mindegyik zöld, nem is a falon, hanem asztalokon sorakozott a 25 palack, de mégis a híres angol mondóka sorai jól szemléltetik, ahogy a borkóstoló vége felé egyre kevesebb üveg maradt a „falon”.
|