Nagyágyú Kisharsányból
2015.01.21. 15:11, nemjo
Bemutatkozik a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
125 hektár, számtalan Mundus Vini, AWC Vienna és a világ különböző borversenyin elért elismerés, valamint a külön út, amely a pincészetet a kezdetek óta jellemzi és visszaköszön a borokban is, csütörtökön a kisharsányi Vylyan pincészet mutatta be aktuális kínálatát Ipacs Szabó István főborász szakértő tolmácsolásában, a Kalamárisban.

A kezdő tételként bemutatott 2013-as {KSZI} népszerű tétel volt tavasszal-nyáron, pinot noir alapbor a Dobogó dűlőből, 2,8 bárnyi széndioxid, tiszta, világos-lazac szín, friss-ropogós savak, grape fruit, leheletnyi szamóca. A savat szépen kerekíti a kevés maradék cukor. Ideális fogadó ital, a meleg nyári délutánok itala, de épp úgy jól esik a fagyos decemberi időjárás elől a meleg szobába menekülő borisszák számára is. Semmi hacacáré, puszta üdítő a Szobi szörp helyett.
Kakas Rozé 2014: Pinot noir-kadarka-merlot. Tiszta, közepesen intenzív szín, jól iható, gyümölcsös, nagy meglepetéseket nem tartogat, tisztességesen elkészített, kellemes zamatú rozé.
Ördög Cuvée 2011: Classicus minőségi kategóriába sorolt bor, kadarka - zweigelt - kékfrankos - merlot fajták házasítása. Közepes test, közepes alkohol, rubin szín, lassan nyíló, de szép gyümölcsös illat. A hétköznapok bora, az esküvők bora, bármikor és szinte bármihez.

Kékfrankos 2012: A bort korábban a Montenuovo-ba házasították, ezt az évjáratot viszont limitált tételként önállóan palackozták. A kékfrankost a pince értelmezésében későn szüretelik, ált. a bordeaux-i fajtákkal egy időben vagy utánuk. A bor maga szép, fajtajelleg azonban csak korlátozottan nyújtózkodik ki a hordó adta vanília alól. Sötét lilás reflexek, intenzív szín, ha várunk vele a pohárban megjelenik az ibolya. Idő kell neki még, vélhetően lesz akkora potenciál (sav) benne, ami megőrzi a bort, amíg leküzdi a fát.
Pinot Noir 2009: A borász elmondása szerint a rozéval egy időben szüretelték, tehát a gyümölcsöt, a jó savakat kívánták megőrizni és így a borvidéktől szokatlan stílusú (deklaráltan Burgundias) bort szerettek volna készíteni. Ez jó részt sikerült, a bor hozza a fajta ismert jegyeit: föld, avar, piros bogyós gyümölcsök. A 13-as alkohol-térfogat% egyensúlyban van az 5 körüli titrálható savtartalommal, szóval vélhetően még Márkus György, a fajta nagy tekintélyű ismerője is elismerően csettintene. Jó bor, jól illik hozzá a kiváló kacsamell is.

Cabernet Franc 2011: Villány új zászlósbora, a Villányban megszokott fajtajelleget hozza. Érett, fekete bogyós gyümölcsök, étcsokoládé, némi meggyes karakter. Friss még, komoly potenciállal bír, a relatíve magas alkohol sem lóg ki belőle.
Syrah 2011: Az est legszebb meglepetése számomra, a tipikus karácsonyi bor. Nem egy észak Rhone-i vonal, inkább újvilágiasabb, de igazi mézeskalácsos, karácsonyi illatú, édes-fűszerekre inspiráló bor. Csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, kókusz. A gyümölcsök közül talán az érett fekete szeder, érett áfonya jellemzi. Ideális választás Szentestére.

Duennium 2009: a pince zászlós bora, csak a legjobb évjáratokban készül. Cabernet Franc és Merlot, a legszebb dűlők válogatott gyümölcséből (Mandolás, Pillangó) Sötét, mély szín, vastag textúrával, kezdetben pörköltes, lekváros jegyek, de ez egy harmonikus, egyensúly közeli bor. Aszalt szilva, rumos megy. Méltó zárása az estnek.
És ha már Duennium, kukkantson mindenki rá erre a kisfilmre, érdemes!;-)